Lines of Passage (in medias res)
1 Ekim – 11 Kasım 2016
Midilli Belediyesi Sanat Galerisi, Halim Bey Konağı, Yunanistan
www.lesvosgreece.gr/en/municipal-art-gallery
Geçiş Çizgileri (in medias res) sergisi, Elgiz Daimi Koleksiyonu‘ndan seçilen yapıtlar üzerinden birbirinden ayrı yaklaşımlar içeren, farklı yoğunluktaki anlatılar, anılar ve ifadeler arasındaki bağlantı çeşitliliğini göstermeyi amaçlıyor. 1980 yılından bu yana Sevda ve Can Elgiz tarafından geliştirilen, sanat ve yaşamda “çağdaş” olana odaklanan bu koleksiyon, 2001 yılında İstanbul’da kurulan Elgiz Müzesi‘yle birlikte kamunun erişimine açık hale getirilmiştir.
Küratörlüğünü Başak Şenova’nın yaptığı Geçiş Çizgileri (in medias res) sergisi bu koleksiyondan hareketle, bellek ve algı üzerine bir takımyıldızı oluşturmayı hedeflemiştir. Yapıtlar ve Geçiş Çizgileri (in medias res) sergisinin yer alacağı mekanlar arasındaki ‘karşılaşmalar’ yapıtları okumaya dair sürekli değişen bir dinamiği işaret eder. Amaç izleyicinin kişisel anlatılar, farkındalıklar, psikolojik ve bilişsel tanımlamalara dayalı bu takımyıldızına değişik açılardan bakmasıdır. Koleksiyonun temelini besleyen yapıtlardaki anlatıların kesitlerini kapsayan bu sergi, hem mekansal kurgusuyla, hem de tarihi ve siyasi ağırlıklarla yüklü coğrafyalarla kurmaya çalıştığı diyaloglarla farklı okuma yolları önermektedir. Sergide yer alan her bir yapıt bir diğerine, çizgisel olmayan anlatılarının ortasından (in medias res) ya biçim ya da içerikleriyle kurdukları ilişkilerle bağlanır.
Geçiş Çizgileri (in medias res) sergisinin güzergahındaki ilk durak Yunan adası Midilli’deki Mytilene Belediye Sanat Galerisi olacak. Adadaki Osmanlı mimarisinin örneklerinden biri olan bu bina Halim Bey Konağı olarak bilinir. Bununla birlikte, ilk duraktaki bu mekanla ilgili duygusal bir bağlantının altını çizmek gerekir:
Can Elgiz’in büyük dedesi Halim Bey bu konakta doğmuş ve yaşamıştır. Sergi, konağın hikayesinde bulunan ve barınan anlatılara yeni geçiş çizgileri ve yollar eklemeyi amaçlamaktadır.
Konağın tamamına yayılan sergi, alanında ilerigelen sanatçılardan resimden heykele, enstalasyondan objeye, fotoğraftan film ve video’ya kadar çeşitli mecralardaki yapıtları sunmaktadır. Bu sanatçıların arasında Pınar Yolaҫan, Oleg Dou, Cindy Sherman, Azade Köker, Bedri Baykam, Bengü Karaduman, Ferhat Özgür, Gilbert & George, Hale Tenger, Tracey Emin, Mateo Mate, Burak Delier, Gülsün Karamustafa, İhsan Oturmak, Kendell Geers, Komet, Nan Goldin, Nilbar Güreş, Özlem Günyol, Rebecca Horn, Tomur Atagök, Veljko Zejak, Ola Kolehmainen, Hera Büyüktaşçıyan ve Benji Boyadgian bulunmaktadır.
Editörlüğünü Başak Şenova’nın yaptığı, serginin seyrini belgeleyen bir kitap sergiye eşlik edecek ve sergi sürecinde üç dilde (Türkçe, Yunanca ve İngilizce) yayınlanacaktır.